Professioneel fysiek handelen voor zorgbegeleiders
Agressief gedrag onder cliënten komt veelvuldig voor. Vaak omdat zij vanuit frustratie handelen en niet altijd gedoseerd hun gevoelens kunnen uiten.
Maar ook het zorgpersoneel moet veilig kunnen werken. Dus worden er zorgbegeleiders ingezet die naast secundaire taken ook bij agressie situaties kunnen ondersteunen. Het doel moet wel zijn om in contact te blijven met de cliënt en hem/ haar de regie terug te geven wanneer dit weer mogelijk is. Om te voorkomen dat medewerking vanuit de cliënt afgedwongen gaat worden door pijnprikkels toe te passen (bokkenpoot, drukpunten etc.) is het verstandig dat zorgbegeleiders ook weten hoe de zorgmedewerkers op humane wijze werken in spanningsvolle situaties. Dan werken ze allemaal samen als één team.
Doelgroep
Deze training is bedoeld voor zorgbegeleiders/ organisatie die tijdens hun werkzaamheden geconfronteerd kunnen worden met bedreiging en/of agressie binnen het GGZ-domein.
Leerdoelen
- Het herkennen van de agressievorm;
- Uw eigen rol en valkuilen;
- De diverse vormen van communicatie;
- Kennis crisisontwikkelingsmodellen;
- Basiskennis van (geestes)ziekten;
- Termelogiën zoals WvGGz, WZD, SAPREA, USB, opiaten, psychoses, holding, DD, etc.;
- Conflictbeheersing;
- Agressieregulatie;
- Omgaan met verbale agressie;
- Omgaan met intimidatie;
- Omgaan met fysieke agressie;
- Geweldsbeheersing staand;
- Geweldsbeheersing vanaf de grond;
- Wettelijke kaders zoals noodweer etc.;
- Fysieke methodieken zoals gangbaar binnen deze sector (USB, Holding, Begelidingen, benadering binnen EBK, proportioneel conform terugdringen Drang en Dwang);
- Het nemen van preventieve maatregelen en het gebruiken van protocollen.
Werkwijze
Zorgbegeleiders ondersteunen vaak de verpleegkundige staf en moeten daarom weten waarop zij kunnen worden aangestuurd. Zij kunnen preventief agitatie en agressie onderdrukken door vroegtijdig signalen te herkennen. Maar soms kan het gedrag van een cliënt niet anders worden beantwoord dan beperkende maatregelen af te dwingen. Dit dient allemaal in een opbouwende schaal plaats te vinden met zo min mogelijk drang en dwang. De cliënt moet (tijdelijk) tegen zichzelf in bescherming worden genomen maar mag tijdens dit proces niet onevenredig gewond raken. Wij gebruiken bruikbare technieken van diverse methodieken, gebaseerd op de biomechanische aspecten die wij allemaal bezitten en overeenkomen met de meest gangbare trainingen binnen GGz instellingen (VIC, PAC, FZB, etc.) Dus geen complexe armklemmen maar grof motorische handelingen waarbij je jouw schrikeffect volledig omarmt.
De voordelen van onze training op een rij
- Professionele trainers met praktijkervaring vanuit de branche;
- Een no-nonsense training gebaseerd op de realiteit en de nieuwste ontwikkelingen;
- Afgestemd op uw organisatie en/of woongroep;
- Onmiddellijk te ontvangen adviezen welke snel – en goedkoop – door te voeren zijn;
- Meer rust binnen behandelteams en cliëntgroepen.
Duur van de training
De training duurt vier uur, afgesloten met een certificaat.
Kosten
Offerte basis
