Veilig fysiek handelen voor GGz zorg professionals.
Agressief gedrag onder cliënten is helaas niet meer incidenteel. Vaak omdat zij vanuit controleverlies gaan handelen zoals frustratie, onmacht en angstgevoelens.
Zorg professionals moeten veilig kunnen werken, maar ook de cliënten dienen (fysiek) ingrijpen als veilig te ervaren. Daarom is het van belang om in contact te blijven met de cliënt en hem/ haar de regie terug te geven wanneer dit weer mogelijk is. Om te voorkomen dat medewerking vanuit de cliënt afgedwongen gaat worden door pijnprikkels toe te passen (bokkenpoot, drukpunten etc.) is het verstandig dat zorg professionals ook weten hoe zij op humane wijze werken in spanningsvolle situaties. Dus samenwerken als één team.
Doelgroep
Deze training is bedoeld voor zorg professionals die tijdens hun werkzaamheden geconfronteerd kunnen worden met bedreiging en/of agressie binnen het werkveld.
Leerdoelen*
*Afhankelijk van de reeds beschikbare basiskennis van de zorgmedewerkers en de diverse doelgroepen kunnen de volgende onderwerpen behandeld worden.
- Het herkennen van de agressievorm;
- Uw eigen rol en valkuilen;
- De diverse vormen van communicatie;
- Kennis crisisontwikkelingsmodellen;
- Terminologieën zoals WvGGz, WZD, SAPREA, USB, opiaten, psychoses, holding, DD, etc.;
- Conflictbeheersing;
- Agressieregulatie;
- Omgaan met verbale agressie;
- Omgaan met intimidatie;
- Omgaan met fysieke agressie;
- Persoonlijke veiligheidstechnieken;
- Fysieke teamtechnieken
- Wettelijke kaders zoals noodweer etc.;
- Aangiftebeleid en de afwegingen voor het wel of niet doen van aangiftes/ meldingen;
- Domicilie kiezen;
- Het nemen van preventieve maatregelen en het gebruiken van interne protocollen;
- Omgaan met eigen spanningsregulatie;
- Het belang van opvang en nazorg.
Werkwijze
Zorg professionals weten waarop zij kunnen aansturen, het vinden van de zogenaamde haakjes. Zij kunnen preventief agitatie en agressie onderdrukken door vroegtijdig signalen te herkennen. Maar soms kan het gedrag van een cliënt niet anders worden beantwoord dan beperkende maatregelen af te dwingen. Dit dient allemaal in een opbouwende schaal plaats te vinden met zo min mogelijk drang en dwang. De cliënt dient soms (tijdelijk) tegen zichzelf in bescherming worden genomen maar mag tijdens dit proces niet onevenredig gewond raken. Wij gebruiken bruikbare technieken van diverse methodieken, gebaseerd op de biomechanische aspecten die wij allemaal bezitten*. Dus geen complexe armklemmen maar grof motorische handelingen waarbij je jouw schrikeffect volledig omarmt en de cliënt proportioneel en subsidiair geholpen wordt.
De voordelen van onze training op een rij
- Professionele trainers met praktijkervaring vanuit de branche;
- Een no-nonsense training gebaseerd op de realiteit en de nieuwste ontwikkelingen;
- Afgestemd op uw organisatie en doelgroep;
- Onmiddellijk te ontvangen adviezen welke snel en efficiënt door te voeren zijn;
- Meer rust binnen behandelteams en cliënten groepen.
Duur van de training
Trainingen variëren van één dag tot meerdere dagdelen, afhankelijk van de vooraf afgestemde leerdoelen. Alle trainingsmodellen worden afgesloten met een certificaat.
Kosten
Omdat onze trainingen afgestemd zijn op uw organisatie en daarbij behorende uitdagingen werken wij op offerte basis. Deze kan altijd in een vrijblijvend oriëntatie gesprek toegelicht worden. Dus vraag een offerte verzoek aan en ervaar zelf de voordelen van onze samenwerking!
* Onze trainingsinhoud komt overeen met de meest gebruikte technieken binnen GGZ-trainingen zoals VIC (Veilig in Contact), CPV (Conflicthantering en Persoonlijke Veiligheid), PAC (Preventief Actief Curatief), FZB (Fysieke Zorg Begeleiding), ASV (Agressiehantering en Sociale Veiligheid), ART (Agressie Regulatie Technieken) etc.
