Codesloten
28 april 2018
Codesloten zijn niet onderhoudsvrij.
UwAuditeur | Blog | Codesloten |
Kwaadwillenden buitenhouden, dat wil iedere ondernemer toch? Een goed slot zorgt hiervoor, maar dan moet ook iedere medewerker een sleutel hebben. En voor verschillende ruimtes heb je ook weer verschillende sloten nodig, want niet iedere medewerker mag zowel het magazijn in als ook het kassakantoor betreden. Verliest een medewerker vervolgens een sleutel, dan moet de hele cilinder worden vervangen. Met alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. Codesloten zijn in dat geval bij uitstek een perfecte oplossing om te compartimenteren en om hoge kosten te voorkomen.
Periodiek wijzigen.
Wanneer een organisatie te maken heeft met wisseling onder het personeel dan moeten ook de codes van de codesloten worden veranderd, zeker als een ex-medewerker een belangrijke positie binnen de organisatie vervulde met bijbehorende autorisaties. Ook bij een laag verloop onder het personeel is het verstandig om periodiek de codes te wijzigen om zo het risico op insluiping te verlagen. Gelukkig zijn de meeste ondernemers het daar wel over eens.
Helaas komt het in de praktijk te vaak voor dat codes lange tijd niet worden gewijzigd. Als wij hier tijdens een audit naar vragen, is het antwoord vaak ‘ja’. Wanneer wij dan aangeven sterk onze twijfels hierover te hebben, worden veel ondernemers voorzichtig en vragen ze schoorvoetend waarom wij twijfelen. Wijzen we vervolgens op de vervuiling van de cijfers op het display, dan krijgen de meeste ondernemers het schaamrood op de kaken.
Unieke codes.
Maar alleen vervuilde cijfers en letters geven nog steeds niet de juiste volgorde aan en dus zou er geen man overboord zijn. Een insluiper zou dan nog steeds moeten gokken met een kleine kans op succes. Dit klopt, tenzij de volgende methodes worden gebruikt om een code samen te stellen:
- Opvolgende codes zoals 1234, 0000 etc.;
- Bepaalde richtingen zoals van rechtsboven naar linksonder of omgekeerd (8741);
- Patrooncodes zoals vierkant (1793) of kruis (4862);
- Postcode als schakelcode;
- Filiaalnummer als schakelcode.
Zo zijn er nog meer methodes die gokken veel effectiever maken.
Mechanische sloten.
Bovenstaande geldt voor elektronische codesloten. Bij bepaalde mechanische codesloten maakt de volgorde van cijfers echter helemaal niet uit en zou je 5971 ook kunnen openen met 7195, 9571 etc.
Advies.
Dus voorkom de kans op insluiping door regelmatig het codepaneel schoon te maken, de codes periodiek te wijzigen – zeker na vertrek van een personeelslid – en door in elk geval geen eenvoudig achterhaalbare codes te gebruiken zoals postcodes en filiaalnummers.
Kleine onthulling: de code op de foto was inderdaad het filiaalnummer en van rechtsboven naar linksonder. Hoewel deze deur in werkelijkheid niet eens dicht was vanwege de deurdranger die niet goed werkte, maar daar volgt later nog een leuke blog over.
Met vriendelijk groet, UwAuditeur.