Je bent niet je afkomst, en zeker niet dat ene gerechtje!
27 oktober 2023
Foto Pexels Askar Abayev
UwTrainer | Culturen | agressie |
Tijdens onze trainingen hebben wij het vaak over respect, ego en trots wat vaak cultureel gebonden is. Maar wat meestal voorkomt is dat mensen een te beperkt beeld over culturen en gewoontes hebben. En wat ze dan wel weten is vaak gekleurd door (social)media.
De Nederlandse maatschappij: een prachtig kleurenpalet van culturen, waarin iedereen netjes in zijn eigen vakje past. Toch? Nou… niet helemaal. Misschien heb je het al gemerkt, maar we zijn een tikkeltje geobsedeerd geraakt met de keukens van andere culturen. Maar laten we één ding duidelijk maken: je favo sushirestaurant bezoeken betekent niet dat je plotseling de Japanse cultuur begrijpt. En sorry, het bestellen van een roti bij die Surinaamse toko maakt je nog geen expert in de Surinaamse geschiedenis. Shocking, I know! (P.s. de roti is de grote pannekoek, niet alles wat erop ligt)
Stel je voor, je bent op een feestje en iemand vraagt, "Wat is jouw afkomst?" Je krijgt meteen een WTF gevoel waarom dat iemand dit vraagt maar je antwoord beleefd met "Indonesisch" waarop iemand meteen reageert met, "ah, makan makan!". Je bent verbaasd en vraagt wat dit betekent waarop je de reactie krijgt, "dit betekent zullen wij gaan eten in het Maleisisch, weet je dat niet!". Klinkt belachelijk, toch? Maar zo gedragen we ons soms wel! Alleen omdat iemand een etnische achtergrond heeft betekent niet meteen dat zo ook de achtergrond zijn.
Het is geweldig dat we in Nederland toegang hebben tot zoveel verschillende keukens. Maar sommigen van ons zijn in de verleiding gekomen om te denken dat het regelmatig eten van shoarma of tapas betekent dat we plotseling multicultureel zijn. Nee, Benjamin, alleen omdat je elke dinsdag taco's besteld, betekent dat niet dat je Spaans spreekt (of dat je zelfs maar weet dat taco's uit Mexico komen en niet uit Spanje).
Als je het mij vraagt, kan Nederland leren van het wereldwijde buffet aan culturen. Eten is een geweldige manier om je onder te dompelen in een andere cultuur, maar het is slechts het topje van de ijsberg. En zeg nou zelf, het zou toch zonde zijn als we ons alleen beperken tot het eetgedeelte van die ijsberg? Stel je voor hoeveel we zouden missen!
Laten we ons geluk prijzen met de diversiteit aan keukens die Nederland te bieden heeft. Maar laten we ook onthouden dat cultuur veel dieper gaat dan alleen voedsel. En wie weet? Misschien leidt die liefde voor wereldse gerechten je uiteindelijk wel naar een diepere waardering voor de rijke mix van culturen die in ons mooie landje samenkomen.
En de volgende keer dat je je tegoed doet aan een broodje bakkeljauw of een Griekse schotel, onthoud dan: je bent misschien niet je afkomst, maar hey, het is wel verdraaid lekker!
Tot de volgende blog, ik ga even eten want ik heb honger gekregen van al het schrijven.