Waarom een agressietrainer stiekem dol is op verplichte deelnemers!
17 september 2023
Foto: Freepik by Cookie_studio
Het leven van een trainer is niet altijd even makkelijk. Je moet omgaan met deelnemers die soms echt bloed irritant zijn, en die niet altijd even enthousiast zijn om te begrijpen hoe ze beter kunnen worden in hun werk. Maar stel je nu eens voor dat je een groep van 10 deelnemers krijgt die verplicht aanwezig moeten zijn! Klinkt als een nachtmerrie, toch? Nou, voor sommigen misschien wel, maar voor een agressietrainer is het een stiekeme droom die uitkomt! Hier zijn enkele redenen waarom:
1. Het verrassingselement!
Je weet nooit wat je kunt verwachten van een groep verplichte deelnemers. Wordt het een groep stille muurbloempjes, of een bende luidruchtige rebellen? De verrassing houdt het spannend!
2. De uitdaging van het onmogelijke.
Verplichte deelnemers zijn vaak niet bepaald gemotiveerd. En wat is er nu leuker voor een trainer dan een onwillige groep om te toveren tot gemotiveerde, agressie-beheersende engeltjes?
3. De vele gezichtsuitdrukkingen.
Van rollende ogen tot diepe zuchten; de non-verbale communicatie is een feest voor elke agressietrainer. Het is als een ongeschreven taal die je stiekem leert te ontcijferen.
4. De momenten van overwinning.
Wanneer die ene deelnemer, die duidelijk tegen zijn zin aanwezig was, uiteindelijk het licht ziet en begrijpt waarom agressiebeheersing zo belangrijk is... dat is puur goud!
5. Creativiteit wordt op de proef gesteld.
Je kunt niet zomaar je standaardroutines uitvoeren met deze groep. Nee, je moet creatief zijn, out-of-the-box denken en nieuwe technieken bedenken om hun aandacht te grijpen. Voor mij is het net stand-up comedy, zo extreem dat ze de aandacht er wel bij moeten houden.
6. De dankbaarheid van de "bekeerlingen".
Soms, heel soms, zal een van die verplichte deelnemers je na de training benaderen en je bedanken. Omdat ze iets hebben geleerd dat hun leven kan veranderen. En dat maakt alles de moeite waard.
Kortom, een agressietrainer ziet verplichte deelnemers niet als een obstakel, maar als een kans. Een kans om te leren, te groeien en om te lachen om de vele verrassingen die zo'n groep met zich meebrengt. Dus de volgende keer dat je een agressietrainer ziet, maak het hem moeilijk. Hij zal je achteraf bedanken. Tenzij het ook een fysieke training is, want dan ben je waarschijnlijk de Sjaak met wie hij alles voordoet.
Wat een heerlijke baan hebben wij toch.